hello@verticaladvertising.ro

Ziua reconcilierii

Ziua reconcilierii

16 decembrie

Să topim ”dezbină și cucerește” -ul din noi

În istorie, ideea de reconciliere poartă cu ea poveri și răni ce au zguduit nații întregi. Spune, fără tăgadă, că rupturile ce se produc între oameni, între popoare din rațiuni politice, de rasă sau de orice natură trebuie să înceteze. Am ales să scriu despre reconciliere, pentru că apropierea de cele sfinte, de Nașterea Domnului, aduce cu sine, în sufletul meu, cel puțin, un îndemn clar către împăcare. Către adoptarea unei atitudini care să unească, mai degrabă decât să dezbine. Anii ce au trecut nu au încetat să scormonească în noroiul cu care s-au împroșcat generații întregi, când segregarea rasială era o realitate care a măcinat multe suflete, când conflictele de orice fel se terminau cu războaie, peste care se așternea cenușa morții și a deznădejdii.

Reconcilierea alungă agonia unei vieți chinuite

Mai marii țărilor de peste tot au înțeles, treptat-treptat, că numai calea împăcării și a reconcilierii poate să fie cea care duce către binele unui popor și al unei țări mult încercate. Prințul Charles, moștenitorul tronului britanic, pleda într-unul dintre discursurile sale, pe care le-a avut în Balcani, despre puterea pe care o are gândul bun și atitudinea pozitivă. ”După ani de reflecție, de disperare în fața cruzimii și distrugerilor inutile din lume, la care suntem martori, am ajuns la concluzia că numai reconcilierea ne oferă posibilitatea de a ne asigura că copiii și nepoții noștri nu vor suferi aceeași agonie ca a noastră”, declara Prințul. Diviziunile etnice, religioase, pacea și stabilitatea în regiunile în care vâltoarea dezbinării a luat amploare, cutremură. Sparge reguli bine stabilite. Clatină credințe. Anulează încrederea în oameni și în ceea ce ei cred. În speranțele lor, lăsate acum să moară.

Copiii trebuie să învețe lecția toleranței

Ne bucurăm de pace. De liniște. De vremuri în care putem să ne lăsăm în mâna gândurilor, în freamătul inimii. Să ne lipim de oameni, fără teamă. Să ni-i facem prieteni și să-i apreciem.  Copiii trebuie să învețe lecția bunătății și a empatiei. Să creadă cu ardoare, încă de mici, că discriminarea e o armă ce distruge. Că discordia, conflictul învrăjbesc, întunecă mintea și atrag întunericul în viața lor.

Fă din viața ta o poveste frumoasă

”Reconcilierea”, spunea Ambrose Bierce, scriitor și jurnalist american, reprezintă, de fapt, ”o suspendare a ostilităților, un armistițiu cu scopul de a-i îngropa pe cei morți”. Împăcarea, acceptarea sunt căi către o lume lipsită de conflicte. Altfel spus, către o viață ce poate să-și spună povestea lin, frumos, fără sincope. Către o lume în care persecuțiile, luptele ar fi înlocuite cu acte care să sporească binele și prosperitatea din jur.

Să ne bucurăm de sărbători, să luăm fiecare lucru, oricât de mic ar fi, pretext de voie bună și petrecere a timpului frumos și în veselie. Căci nimic nu-i mai bine pe lumea asta decât atunci  când sufletul omului e ușor și lipsit de griji și de frământare!

Carmen Pârvu