hello@verticaladvertising.ro

Ziua călătoriilor

Ziua călătoriilor

Lumea din mintea noastră

Într-o zi, lumea noastră va ajunge să încapă într-o cameră mică, îngustă, ticsită cu obiecte, cu lucruri care încetează să ne mai spună ceva. Într-o zi, poveștile transformate în amintiri ne vor ține companie. Atunci ne vom hrăni cu ceea ce am reușit să adunăm, să strângem în noi. Întreabă-te! Care este unul dintre visurile tale? Ce ți-ar plăcea să faci și de ce?

 Să călătoresc, ți-aș răspunde cu răsuflarea tăiată. Să cutreier lumea în lung și-n lat, doar cu grija de a nu rata ceva demn de amintirile mele viitoare.

Sechestru pe bucurie

Știu. În această perioadă, lumea întreagă freamătă. Abia ce respira sub tăvălugul de frică și boală. Granițele își pun sârmă ghimpată, avioanele își anulează zborurile, cafenele trag obloanele de frică să nu poartă vina distrugerii omenirii. În timp ce pașii noștri se învârt buimaci în câțiva metri pătrați. Mintea însă nu are opreliști. Ea poate să-și continue drumul.

Căci călătoriile nu-s simple drumuri pe care le facem pentru a ieși din casă. Ele trebuie să se transforme într-un soi de misiune inițiatică. Într-o căutare permanentă, menită să aducă schimbări lumii strâmte în care trăim. Să mă facă să ies din carapacea mea. Să îmi umple creierul de imagini, de sunete, de mirosuri, de oameni altfel. De întâmplări, care să mă pună pe gânduri. Ori sa mă amuze. Ori să îmi deschidă ochii către minunile universului. Să mă atragă într-o cursă a cunoașterii și a curățării gândurilor de reziduurile neîmplinirilor.

Să simți locul

Oamenii au pus un nume acestei zi: Turnul Eiffel. Semn de apreciere. Ori de bucurie. Ori pur și simplu, pretext pentru a aminti de punctele de atracție care fac din marile orașe ale lumii locuri emblematice. Țările trebuie luate în lung și-n lat la scotocit. Ca să simți vibrația unui tărâm, trebuie să-l  iei la picior. Măcar un pic. Să calci pe străduțele înguste, pline cu flori, ori pe nisipul alunecos cu miros de mare ori pe bulevarde aglomerate, cosmopolite, înconjurate de clădiri uriașe ce își înalță pereții dantelați cu semnături de arhitecți valoroși. Vacanțele trebuie plănuite din timp. Cu trasee bine notate pe hârtie, cu rânduri citite despre fiecare loc ce trebuie traversat. Cu mâncăruri ce trebuie gustate. Tradiții ce trebuie încercate. Oameni ce trebuie cunoscuți și simțiți. Abia așa reușești să spui că ai atins cu degetul, ca o pișcătură suavă, învelișul neștiut al unei civilizații.

Întâlniri memorabile

Pentru mine, călătoriile nu înseamnă neapărat o relaxare dintr-aceea care te înmoaie ca o cocă pusă la dospit, la soare. Nu înseamnă magazine ori hoteluri scumpe, care te îmbie cu piscine și spa-uri sofisticate. Înseamnă orele dimineții, când soarele se strecoară parcă altfel în fiecare parte a lumii, scoțând la iveală căsuțe cochete, piațete multicolore, zumzet viu și revigorant. Înseamnă muzee. Înseamnă cultură.

Musai să călătorim. Nu acum, dar cu siguranță în viitor. Musai să ne facem timp și economii pentru a vedea lumea. Pentru că, într-un fel sau altul, călătoriile, excursiile chiar și de câteva zile:

  1. Sunt amintiri pe care le luăm cu noi, oriunde am fi.
  2. Ne hrănesc creierul și sufletul în același timp.
  3. Ne învață să trăim și altfel. Să luăm de la fiecare popor în parte bucățele de viață, să ni le interiorizăm și să devenim astfel mai bogați.
  4. Te fac curios. Te provoacă. Îți sădesc gustul pentru nou, pentru inedit.
  5. Te transformă într-un om mai sociabil. Mai tolerant. Cu cât cunoști mai mult, cu cât intri în contact cu oamenii, cu civilizații diferite față de cea în care te-ai născut, personalitatea ni se schimbă. Ne transformăm în oameni mai maleabili, mai aplecați către diversitate.
  6. Ne fac mai stăpâni pe noi. Redau încrederea și stima de sine. Învățăm limbi străine, începem să ne descurcăm singuri, să ne stabilim puncte de reper, dobândim o mai bună orientare în spațiu.
  7. Ne dau altă perspectiva asupra vieții. Prețuim mai mult zilele frumoase și mai puțin obiectele în sine, lucrurile materiale .
  8. Creează oportunități, deschide căi către idei noi, care se pot materializa în cele mai minunate și mai prolifice proiecte.
  9. Ne fac să uităm de noi și de ale noastre. Ne transpun, fie și pentru puțin timp, într-o lume de împrumut, cu trăiri valoroase și trainice.
  10. Ne spun, fără cuvinte, cât de măreață și complexă este lucrarea omului pe acest pământ și cât de multă forță și putere stă în fiecare dintre noi.

Ne spun, în șoaptă, cât să putem auzi, că lumea noi o creăm. Că în fața noastră se înfățișează totul: și bun, și rău, și frumos, și urât. Dar că decizia de a privi în anumită parte ne aparține. Hotărârea de a face parte din măreția lumii în mâinile noastre stă. Avem nevoie să ne hrănim frumos. Cu tot ce-i interesant. Să îmbibăm fețele rutinei cu puțină adrenalină.

Avem nevoie de veselie. De inimi în flăcări. Avem nevoie să trăim intens. Ca să o putem face și atunci când o încăpere mică și îngustă ne va fi lumea întreagă. Când, într-o zi, poveștile transformate în amintiri ne vor ține companie. Când ne vom hrăni cu ceea ce am reușit să adunăm, să strângem în noi. Și-atunci, întreabă-te! Care este unul dintre visurile tale? Ce ți-ar plăcea să faci și de ce?

Carmen Pârvu