hello@verticaladvertising.ro

Vraja unui surâs

Vraja unui surâs

04 octombrie – ziua zâmbetului

S-au scris versuri. S-au înălțat slogane. S-au desenat chipuri. S-au dezvoltat teorii. Tratate întregi care l-au studiat pe toate părțile. L-au cercetat bucățică cu bucățică. I-au atribuit valențe tămăduitoare. Calități ale frumuseții. L-au făcut rege. Zâmbetul. Devenit personaj, el este cel care poate transforma lumea. Care poate, prin reacțiile chimice stârnite în organism să aștearnă lumina peste întuneric. Să pună sclipiri în privire. Să aducă speranța acolo unde părea dispărută. Zâmbetul nu este doar un desen așternut pe chipul nostru. O atitudine pe care o adoptăm o secundă, doar pentru a ne întâmpina prietenul sau pentru a încuviința ceva. Zâmbetul trebuie să facă parte din noi, așa cum sunt nevoia de hrană, de somn, senzația de frig sau de cald.  Psihologul Paul Ekman susține că exista 19 feluri de a zâmbi, și că doar unul este cel spontan și adevărat. Totuși, sunt studii care arată că orice zâmbet, chiar și cel fals, forțat, aduce beneficii asupra organismului. Endorfinele eliberate nu fac decât să ne aducă stropi de fericire și de relaxare.

Zâmbește ca și cum ți-ai pune cea mai frumoasă haină pe tine!

Astăzi este ziua internațională a zâmbetului. Așa cum prețuim apa, așa cum iubim și sărbătorim pământul, și aerul ce ne țin în viață, prietenii, familia, așa trebuie să apreciem și să cinstim și puterea nebănuită pe care o are zâmbetul. Dincolo de frumusețea ce ne-o așterne pe chip, dincolo de blândețea ce o dă ochilor, dincolo de toate, el este cel care stimulează producția de anticorpi, protejează sistemul imunitar, reduce stresul și ne oferă mai multă încredere.

Un zâmbet poate fi stingher. Poate fi amețit de timiditate. Poate fi stângaci în fața unui străin. Poate fi oricum. Strâmb sau drept. Larg sau abia schițat. Nici nu contează. Important e să fie. Să ajungă să facă parte din ființa noastră. Să apară pe chip mereu, chiar și atunci când lacrimile tare ar da buzna. Chiar și atunci când inima tare ar vrea să-și strige disperarea. Nu-i ușor. Cine zice că lupta cu tristețea, cu angoasele, cu amărăciunea zilelor grele este lesne de dus? Este un exercițiu pe care trebuie să ni-l însușim. Un fel de mers pe bicicletă care ne oferă libertate. Pe care chiar dacă nu l-am mai exersa ceva timp, nu l-am uita niciodată. Un mecanism care înseamnă mai mult decât am bănui noi.

Copiii, 400 de zâmbete pe chip

Este, de fapt, o caracteristică înnăscută. Sunt studii care arată că bebelușii zâmbesc încă din pântecul mamei. Copiii au puterea de a-și pune pe chip într-o zi, peste 400 de zâmbete. Adulții, dacă izbutesc 20. Maximum pe care-l poate obține o femeie este de 62 de zâmbete pe zi. În timp ce bărbații, abia 8. V-ați întrebat vreodată de ce? Mai ales că adeseori, el apare fără să ne gândim la el. Este o reacție spontană. Fără să strângă în ea calcule, gânduri, socoteli. Ați observat că uneori ne este greu și să zâmbim? Că încruntarea, chipul posomorât ne pare a ne fi un mai bun accesoriu în cele mai multe cazuri? Ei bine, e timpul să privim zâmbetul ca pe un medicament. Căci, în realitate chiar așa și este. Să zâmbim, mai ales în această săptămână când se sărbătorește frumusețea și forța lui. Fața noastră are 44 de mușchi, care ne permit să creăm mai mult de 5.000 de tipuri diferite de expresii, dintre care multe sunt zâmbete. Dacă v-aș spune că zâmbetul declanșează o activitate în creier, l-ați folosi mai mult? Da, există o legătură serioasă între minte și corp, în cortexul frontal stâng. Se pare că simplul act de zâmbire trimite un mesaj la creierul tău că ești fericit. Și când ești fericit, corpul tău elimină tot felul de endorfine. Această reacție a fost studiată începând cu anii 1980 și a fost dovedită de mai multe ori. În 1984, un articol din revista Science a arătat că, atunci când oamenii imită diferite expresii emoționale, corpul lor produce schimbări fiziologice care reflectă și emoția, cum ar fi schimbări ale inimii și frecvența respirației. Un alt studiu german a constatat că oamenii s-au simțit fericiți, doar ținând un stilou mic, înfipt în dinți, imitând un zâmbet.

”Smiley face”, emoticonul care a făcut înconjurul lumii

Nu întâmplător, Harvey Ball, un artist comercial din Massachusetts, a creat în 1963, fața zâmbitoare (”smiley face”), care a devenit cel mai cunoscut simbol al veseliei și bunăvoinței în lume. Supra comercializarea lui a dus însă, în timp, la pierderea adevăratei sale semnificații. Creatorul simbolului însă, a decis  să dedice o zi în fiecare an tuturor zâmbetelor și faptelor bune din lume. Pentru a nu uita. Pentru a arăta că trebuie să înțelegem că starea de bine nu e un soi de legendă fără prea multe date reale în ea. E o datorie pe care o avem. E un drum pe care trebuie să o luăm, dacă vrem să avem ani buni și frumoși.

V-ați pus vreodată întrebarea de ce suntem întotdeauna rugați să zâmbim în fotografii? Oamenii arată minunat când zâmbesc. Potrivit Academiei Americane de Stomatologie Cosmetică, 96% dintre adulții americani consideră că un zâmbet face o persoană mai atrăgătoare. Poate ajuta la reducere a simptomelor asociate cu anxietatea. Zâmbetul semnalează creierului că te simți fericit (chiar dacă poate nu te simți chiar așa), corpul va încetini ritmul respirației și pe cel cardiac.

Când ți-e greu, zâmbește! Poate fi salvarea ta!

Zâmbetul ne poate salva din multe situații. De exemplu, dacă suntem pe punctul de a merge la un interviu de angajare, nu doar hainele îngrijite, discursul bine ales și stăpânirea emoțiilor sunt cele mai importante arme. Ci culmea, zâmbetul. Un zâmbet curat, care denotă pasiune, bucuria de a trăi și de a face tot felul de lucruri, încredere și determinare. Într-un studiu publicat în ediția din decembrie 2009 a Buletinului de personalitate și psihologie socială, cercetătorii au studiat fotografiile a 123 de oameni pe care nu i-au întâlnit niciodată. O parte dintre ei au afișat o expresie neutră. Cealaltă un zâmbet larg și pătrunzător. Ce credeți? Observatorii ce au analizat fotografiile zâmbitorilor, au înclinat să creadă, mult mai mult decât în celălalt caz că persoana din fotografie era plăcută, încrezătoare, conștiincioasă și stabilă. Atribute pe care le caută orice angajator.

Zâmbetul este molipsitor. Zâmbetul răspândește veselie și voie bună în jur. Ascunde vârsta, pune tinerețe în obraji și îți poate așeza succesul pe tavă. Și, mai mult decât orice, ne ajută să rămânem pozitivi. Încrezători. Să privim fericirea ca pe un timp frumos, ca pe o binecuvântare, ca pe ceva ce poate să ne aducă salvarea. Nu întâmplător, Dale  Carnegie ne sfătuiește: „Dacă în drumul tău întâlnești un om prea obosit ca să-ți poată dărui un surâs, lasă-i-l pe al tău.”

Carmen Pârvu