hello@verticaladvertising.ro

Puterea de a asculta

Puterea de a asculta

29 noiembrie

Glasul ți se aude în toată încăperea. Toți ochii sunt ațintiți asupra ta. E liniște. Iar vorbele îți curg, unse de rapiditatea cu care par a fi sorbite de cei care te ascultă. Ideile se aliniază una după alta, cursiv, fluent, îngrijit, presărând mici poante care să aducă și mai mult ”interes” din partea auditoriului. Cum te simți? Ce mesaje îți transmite creierul? Încrederea în tine sporește. Discursul ia avânt. Creierul îți spune că puntea de comunicare dintre tine și public a fost creată. Cât de bine este să te simți ascultat? Și mai cu seamă înțeles? Studiile arată că oamenii iubesc să fie ascultați. Stima de sine crește considerabil. Simți că deții controlul. Că tu ești în avantaj.

Importanța propriei ființe

Dar cât de mult putem asculta la rându-ne? Cât de mult putem doar să tăcem și să ascultăm? Să dăm șansa celui de lângă noi să-și spună povestea și cale liberă minții noastre de a se elibera, pentru a putea să se umple cu vorbele și gândurile celui de lângă noi? Conform studiilor publicate pe site-ul Universității din Missouri, o persoană își petrece aproximativ 45% din timpul din afara orelor de somn ascultând. 30% din timp vorbim. Și, cu toate acestea, cercetările au demonstrat că numărul celor care nu știu să asculte este infinit mai mare decât al ascultătorilor.

Nu știm să ascultăm. Întrerupem firul poveștii. Ne introducem propria persoană, propriile experiențe în mărturisirea partenerului de discuții, diminuând în acest fel importanța trăirilor și a dezvăluirilor lui.

De ce nu putem asculta?

De altfel, acțiunile întreprinse sau gândurile care ne macină atunci când ascultăm pe altcineva nu fac altceva decât să scadă atenția pe care ar trebui să o acordăm celuilalt. Cercetările au arătat că după ce s-au scurs 10 minute de la o prezentare orală, am rămas cu un bagaj informațional de 50% din ceea ce s-a prezentat. Această cantitate de informație ajunge, la rândul ei, să se înjumătățească după trecerea a două zile. Astfel, din totalul de informație transmis, rămânem cu doar un sfert, lucru care arată că eficiența noastră în ascultare coboară până la 25%. Și faptul că mintea o ia înaintea vorbirii contribuie la scăderea capacității noastre de a asculta. Percepem cam 400 de cuvinte pe minut. Cu toate acestea, putem reda doar aproximativ 125 de cuvinte pe minut atunci când vorbim. Această diferență arată că, în momentul în care ascultăm, ne folosim doar 25% din capacitatea de ansamblu, în timp ce 75% se poate concentra la alte lucruri. Suntem acaparați de stimuli din exterior, puterea de concentrare ne scade, mai ales dacă informația pe care o primim este una negativă. Cu cât este mai greu de acceptat de către mintea noastră, cu atât se produc rupturi la nivelul subconștientului, rupturi care ne împiedică să ascultăm ceea ce ni se spune și ne determină să ne închidem și să ne apărăm de avalanșa de informații negative.

Să taci poate fi câteodată cea mai bună soluție

Astăzi este ziua pe care oamenii au hotărât să o dedice ascultării. Unei acțiuni care implică empatie, răbdare, grijă și blândețe față de cel de lângă tine. Față de cel care își deschide sufletul și își spune povestea. ”Listening day”. Ziua aceasta înseamnă să dai timp, spațiu, încredere altor persoane de a-ți împărtăși gândurile, Iar tu să taci și să asculți. Și să înțelegi. Umanitatea trebuie să facă și acest lucru, dacă vrea să aibă liniște, și pace, și înțelegere.

Această sărbătoare a început în 2008 și a fost lansată de către StoryCorps, o organizație non-profit, a cărei misiune este de a înregistra, păstra și împărtăși poveștile americanilor. Ziua ascultării era îndreptată pe atunci către membrii familiei ce erau rugați să-și spună poveștile pe care le înregistrau. Fondatorului Dave Isay, când era copil, îi plăcea să petreacă timp cu străbunicii săi. Într-o zi, a hotărât să-i înregistreze pe toți. Câțiva ani mai târziu, aceștia au murit, iar banda s-a pierdut. De atunci, a fondat StoryCorps, pentru a permite oamenilor să aibă șansa de a fi înregistrați, să le fie stocate poveștile, ca ulterior să poată fi ascultate.

Oamenii aceștia sesimt în acest fel conectați. Mai apropiați. Potrivit paginii lor de internet, au fost colectate date de la aproape 600 de ascultători între mai 2014 și noiembrie 2015. Acestea au arătat că ascultătorii au câștigat mai multă înțelegere din partea oamenilor de diferite rase, etnii și medii religioase și mulți au început să se gândească la cât de important este sa fim atenți la cei din jur. La nevoile lor, la poveștile lor de viață.

Pentru a putea deveni ascultători mai buni, trebuie:

  • Să fim deschiși în a afla și alte puncte de vedere, alte opinii. Nu fac decât să ne îmbogățească orizontul
  • Să eliminăm gândurile care ne zboară către alte zări. Oricât de plictisitoare ți s-ar părea vorbele celuilalt, musai să rămâi concentrat. Nu mima atenția. E dovadă de respect și apoi, nu știi niciodată când apare o idee interesantă, demnă de luat în calcul.
  • Implicarea reală se vede și din limbajul corpului.Fii prezent cu toată ființa ta. Ascultă cu atenția și ai grijă să intervii, doar atunci când este cazul. Orice mică intruziune nu face decât să rupă firul și să fisureze starea de spirit a interlocutorului. Tot ce pot să faci este să dai din cap aprobator, să zâmbești dacă este cazul, să permiți mimicii să arate că ești interesat, iar că vorbele partenerului de discuție ajung la mintea și la inima ta.
  • Pătrunde în discuție numai atunci când simți că interlocutorul are nevoie de sprijinul tău, de susținerea ta pentru a putea continua. Printr-o întrebare. Sau pur și simplu prin câteva vorbe care sa-i rearanjeze firul poveștii. Evită să spui că părerile sale sunt greșite
  • Alungă orice factori extremi care ar putea bruia discuția.
  • Fă ca interlocutorul tău să se simtă important. Poartă-te cu căldură, răbdare, cu onestitate, fii sincer în tot ceea ce spui și apreciază deschiderea partenerului de discuție. Spune-i pe nume, asta arată că ești interesat și că deja conexiunea dintre ei a fost realizată.
  • Caută să-i înțelegi povestea, să te pui în locul lui. Vei vedea altfel lucrurile.

Să asculți nu este întotdeauna ușor. E nevoie de răbdare și de dorință. De o capacitate ce se dezvoltă în timp și care ajunge să îți aducă satisfacție. Să asculți pe cel de lângă tine înseamnă să oferi ajutor. Să ai deschidere la problemele lui. La dorința sa de destăinuire. Reprezintă, de fapt, o portiță către un drum la finalul căruia, noi înșine putem deveni mai buni și mai aproape de ceea ce înseamnă să fim cu adevărat oameni.

Carmen Pârvu