hello@verticaladvertising.ro

Magicienii desenelor animate

Magicienii desenelor animate

5 mai – Ziua creatorilor de desene 

Ne-au fascinat copilăria. Ne-au îmbrăcat-o în povești minunate, în care personajele prindeau chip și glas, ca printr-o magie. Tom și Jerry, Mickey Mouse, Bart și Homer Simpson, ciocănitoarea Woody. O picătură într-un ocean imens de personaje, deveniți în timp, prieteni buni și de nădejde, ce au știut să ne încânte și să ne vrăjească. Să ne transpună într-o lume din care cu greu ne lăsăm scoși.

Cine știe însă numele maeștrilor, a adevăraților artiști care au stat în spatele apariție acestor personaje? Care sunt creatorii lor? Cine le-a dat viață, sub puterea unor mâini vrăjite, care făceau cumva ca simpaticele personaje să ne intre pe sub piele și să le iubim cu bucuria și sinceritatea de care numai copiii cred că mai sunt capabili.

7 minute, 35.000 de dolari

Tom și Jerry, buclucașele animăluțe, puse mereu pe soții și pe răzbunări amuzante, au apărut în 1940. Părinții lor au fost William Hanna și Joseph Barbera, ambii animatori, scenariști și producători de desene animate. Împreună au realizat 114 scurtmetraje. Enorm pe acea vreme, având în vedere că numai un filmuleț de 7 minute costa 35.000 de dolari. Aventurile lor au fost cu timpul preluate de alți iubitori ai lumii desenelor animate, astfel că cei doi ”dușmani”, Tom și Jerry, au ajuns să fie poate unele dintre cele mai cunoscute personaje din întreaga lume.

Astăzi este ziua care îi cinstește, îi aplaudă și îi admiră pe cei care au reușit să dea viață, printr-o muncă incredibil de grea și de minuțioasă, presărată cu multă imaginație, originalitate și spirit ludic. Creatorii de desene animate. Oameni talentați, cu viziune, care au știut să facă istorie punându-se la mintea copiilor. În realitate, munca este titanică. Iar începuturile au fost cu adevărat chinuitoare. Animarea personajelor sau a obiectelor naturale se obține cu ajutorul filmării succesive a fotogramelor. Un procedeu complex, prin care se produce efectul de mișcare. Succesiunea de imagini ce reprezintă descompunerea mișcării se realizează în atâtea faze câte sunt necesare ca după filmarea fotogramă cu fotogramă să se redea mișcarea dorită.

Fiecare mișcare creată de o armată de oameni

Fiecare secvență a filmului este realizată individual. Ele pot fi desenate separat și apoi fotografiate, pot fi fotografii făcute unui obiect aflat în mișcare ori pot fi generate cu ajutorul computerului.E nevoie de muncă, îndemânare și o precizie incredibilă. Fiecare mișcare a unui personaj are în spate o armată de artiști care îi dau viață – să ne gândim doar la faptul că Sully, monstrul albastru din Monsters are peste 2 milioane de fire de păr animate. Creativitatea este poate, elementul cel mai important pentru ca un desenator de desene animate să facă istorie. Nenumărate personaje au fost construite dintr-un amalgam de alte personaje din lumea reală. Un exemplu concludent este Bestia din ”Frumoasa și Bestia”: are colți de mistreț, picioare și coadă de lup, nas de mistreț, coamă de leu. Și o combinație incredibilă de blândețe și teamă, pe care copiii au îndrăgit-o pe loc.

 Casă ipotecată pentru ca Alba ca Zapada sa prindă viață

Știți când a apărut primul film animat? Pe 28 octombrie 1892. A fost realizat de Charles Émile Reynaud și proiectat pentru prima dată la Musée Grévin din Paris. Animațiile sale constau în șiruri de 500 de cadre. Inventarea desenului animat îi este atribuită însă, nord-americanului Stuart James Blacktona. În 1906, americanul a realizat istoricul film ”Humorous Phases of a Funny Face”, unde se poate vedea cum o mână desenează cu un cărbune, iar pe ecran prind contur diferite forme.

A urmat apoi o altă etapă, a primelor filme de păpuși, însă vârful de iceberg a fost atins abia când spunem Walt Disney. 1926 este anul in care apare filmul ”Aventurile prințului Ahmed”, după cartea ”O mie și una de nopți”. Iar ”Albă ca zăpada” (1937) este considerat filmul care marchează începuturile unei perioade emblematice pentru Walt Disney, fiind considerat unul dintre primele lungmetraje de animație.

Pe vremea aceea, desenatorul și-a ipotecat casa pentru a face rost de cei 1,5 milioane de dolari, cât a fost bugetul filmului. Toate ”îmbujorările” de pe chipul Albei ca Zăpada au fost desenate manual.

Un alt personaj de care copiii nu se pot despărți este Mickey Mouse. Mortimer Mouse, cum s-a gândit inițial creatorul său, Walt Disney, însă la sugestia soției sale, el a fost schimbat în cel pe care noi îl știm astăzi atât de bine. Prima apariție a lui Mickey a fost în anul 1928, în filmul de animație „Plane Crazy”. Tot el este prezent în istoria cinematografiei mondiale și pentru că a apărut în primul desen animat care a avut sunetul sincronizat cu animația, în ”Steamboat Willie”, în același an 1928.

E.C. Seagar este un alt creator care a dat viață unui personaj fabulos, ce a făcut din spanac elixirul forței și al vitalității: Popeye Marinarul. A apărut prima oară în anul 1929, într-o revistă de benzi desenate, Timble Theatre, și era, pe atunci, doar un personaj secundar. Peste 4 ani însă, Max Fleischer avea să-i desăvârșească celebritatea. A făcut din el un personaj central, ce a traversat lumea și timpul.

Îl mai știți pe Azorel?

Occidentul a dat mari creatori. Personaje cu duiumul. Iubite. Atât de îndrăgite, încât copiii nu se mai satură în a-i face parte din viața lor. Deși resursele și tehnicile le-au fost anemice, românii au creat și ei adevărați monștri sacri. Personaje minunate, care ne-au îmbogățit și ne-au bucurat copilăria. Mihaela, Bălănel și Miaunel, Omulețul lui Gopo, Azorel și câte și mai câte.

Marii creatori de filme de animație din România provin din rândul caricaturiștilor, grafică jurnalistică reprezentând prima școală la care s-au format animatorii români. Cel mai prolific desenator a fost Aurel Petrescu: 11 desene animate și peste 70 de alte animații, majoritatea reclame. A avut curajul să continue producția și în epoca sonorului, probabil copiind pistele filmelor străine. Primul film românesc de animație a fost ”Păcală în lună” de Aurel Petrescu, prezentat în premieră la 5 aprilie 1920, iar primul desen animat păstrat în arhiva națională se numește ”Haplea” și a fost creat de către Marin Iordaîn 1927, după personajul similar din caricaturile sale. Moartea lui Gopo, în 1989, a însemnat însă și sfârșitul animației românești clasice.

Desenele animate vor continua să fie preferatele copiilor multă vreme. Vor oferi bucurie, relaxare și personaje cu care adesea cei mici se vor identifica. Fie și numai pentru asta, dincolo de efortul lor uriaș, de forța creatoare și de incredibila originalitate, creatorii de desene animate, sunt, ca și personajele lor, adevărați eroi.

Carmen Pârvu