hello@verticaladvertising.ro

Cheers!

Cheers!

Descoperirea ce a îmblânzit spiritele

Dezleagă limba. Pune stăpânire pe corp, inundându-l într-o amorțeală plăcută. Te amețește. Își gâdilă papilele gustative. Dă alt gust mâncării. Pune noblețe într-o masă copioasă. Vinul. Licoarea ce poartă poate, cea mai lungă și mai bogată istorie a venirii ei pe lume. Sunt indicii că sumerienii și egiptenii ar fi cultivat struguri pentru vin, la fel ca și chinezii.

Legendele despre originea vinului nu au contenit să apară. Cercetătorii Bibliei susțin că Noe și fiii săi ar fi obținut vin din parcelele cultivate la poalele muntelui Ararat. Cu vin se îmbată Noe în Facerea, 9:20-25, după ce se retrag apele, ancorează Arca și plantează mai mulți butași de viță-de-vie. Pentru creștini, vinul roșu reprezintă sângele Domnului care s-a vărsat pentru mântuirea noastră. De altfel, vinul este nelipsit de la ceremonialele religioase, în timpul Sfintei Liturghii. Sângele Mântuitorului.

Licoarea salvatoare

Persanii au o legendă potrivit căreia la un moment dat, un rege a alungat o cadână din haremului lui pentru că, din disperare, femeia ar fi încercat să se sinucidă. Ea a mers în pivnița regelui și a găsit acolo un vas cu resturi de struguri „stricați”, de fapt fermentați, niște boască, după cum i-ar spune viticultorii de astăzi. Femeia a descoperit, după ce a consumat din ei, că efectul este plăcut și a remarcat că spiritul său a luat avânt. Ea a dat fuga și i-a spus regelui despre descoperirea sa, iar acesta s-a îndrăgostit într-atât de această licoare încât nu numai că a primit-o pe femeie îndărăt în harem, dar a și decis ca toți strugurii să fie destinați obținerii nemaipomenitei băuturi.

Adevărurile ori născocirile despre vin sunt cu duiumul. Cert este că drumul băuturii a cunoscut urcușuri și coborâșuri. Iar rețeta obținerii lui a fost în permanență îmbunătățită, în așa fel încât să ajungă una dintre cele mai consumate băuturi. Mai ales că, pe lângă influențele afrodisiace, vinul roșu mai ales, consumat moderat, are nenumărate efecte benefice pentru sănătatea organismului. Se spune că Hippocrate, părintele medicinei, a inclus vinul în toate leacurile prescrise, fapt care din păcate nu este menționat în jurământul hipocratic.

Proprietăți terapeutice

La sfârșitul anului 2014, România ocupă locul 13 în topul mondial al țărilor producătoare de vin.  Iar Vaticanul este campion in ceea ce privește consumul: 74 de litri de vin pe cap de locuitor. Se spune că cei care au avut un rol covârșitor în stabilirea modului de realizare a vinurilor în Evul Mediu au fost chiar călugării. Ei au fost cei care au reușit să reducă numărul cazurilor de îmbolnăviri din cauza apei infestate. Renumitul călugăr benedictin se numea Dom Perignon. Vinul și mai apoi berea au fost singurele surse sigure de băutură acum câteva secole, pentru că alcoolul omora eficient bacteriile.

În calendarul aniversărilor, ziua de astăzi ne îndeamnă să gustăm un pahar cu vin. Să ne bucurăm de el pe-ndelete. Să-l savurăm. Și de ce nu, să aflăm cât mai multe despre el. Știați că:

  1. Numele “vin” își are rădăcinile în sanscrită și provine de la cuvântul “vena”, care înseamnă “a iubi”. Iar că “Venus”, numele zeiței dragostei, are aceleași origini?
  2.  Obiceiul de a ciocni paharele de vin provine din Roma antică. În acest fel se asigurau că nu vor fi otrăviți. Atunci când se ciocneau paharele, stropii ce săreau ar fi răspândit otrava și la cel care ar fi otrăvit băutura. Ba mai mult, în Grecia antică, gazda trebuia să bea prima din orice băutură  pentru a demonstra că nu e otrăvită.
  3. Femeilor romane nu le era permis să bea vin, soții având libertatea de a divorța sau chiar ucide în cazul în care acestea încălcau regula.
  4. Orașul german Speyer, este locul unde a fost descoperită cea mai veche sticlă de vin. Datează din anul 325 d.Hr., a fost găsită într-un sarcofag roman și poate fi văzută la Muzeul German de Istorie din Pfalz.
  5. Vinul, pentru ca are mai multe componente organice, este considerat mai complex decât plasma sanguină
  6. Scăderea performanței datorate consumului a două pahare de vin este echivalentă cu cea care rezultă în urma privării organismul de somn pentru 17 ore.
  7. Printul Charles folosește vin pentru a porni mașina sa de epoca, Aston Martin
  8. Femeile tind să fie cele mai bune degustătoare, mai ales în jurul vârstei de 25-30 de ani, are simțul olfactiv mai dezvoltat decât cel al bărbatului.
  9. Niciodată nu păstra sticla de vin in picioare. Lichidul trebuie să ajungă la dop, altfel se va usca și va permite pătrunderea aerului în sticlă.
  10. Uniunea Europeană a decis că orice vin spumant produs în afara Franței, nu poate fi etichetat ca „Șampanie”.
  11. Frica de vin se numește Oenofobie, și, din păcate, chiar există oameni care suferă de această boală.
  12. Singura civilizație care nu a băut niciodată vin este Egiptul. Aceștia considerau că este sângele bărbaților care sau luptat cu zeii și au pierdut.

Lista nu-i nici pe departe completă. De-a lungul timpului, vinul a fost subiect de căutări, de cercetări. Mijloc de scotocit în istorie. Element ce a unit intru bucurie și voie bună oamenii. Ori dimpotrivă, mărul discordiei. Dincolo de toate însă, vinul își spune singur povestea. Cu parfum, cu grație, cu încântare. Semn că înaintea oamenilor, el a aparținut zeilor.

Carmen Pârvu