hello@verticaladvertising.ro

Cartea Recordurilor

Cartea Recordurilor

8 noiembrie

Cartea care a făcut din neobișnuit, personaj celebru

Adună în paginile ei lucruri despre care ai crede că nu s-ar putea pomeni. Fapte, care s-au întâmplat o singură dată în viață. Oameni, pe care s-a pus deja pecetea, devenind inconfundabili. Ciudățenii care au uimit lumea. Acțiuni care au părut la acea vreme supraomenești. Ea însăși este un record mondial. Cea mai vândută serie de carte, care deține drepturi de autor. Cartea Recordurilor (Guinness World Records). Istoria unei omeniri, care se scrie altfel decât am fost învățați. O istorie de mai bine de jumătate de secol, care adună, într-o zbatere continuă de senzațional, tot ceea ce iese din afara normelor. Care nu se potrivește tiparului binecunoscut. Care face din simpli oameni, eroi, iar din simple evenimente, zone crepusculare în care te poți pierde. Printre paginile ce se actualizează an de an, oamenii obișnuiți se amestecă cu sportivi, artiști, cu animale, cu păsări năstrușnice, cu hobby-uri, ce fac sa pară lumea în care trăim o bula din timpuri viitoare.

Cea mai neobișnuită carte a lumii

Cel căruia i-a venit o astfel de idee, de a aduna în filele unei cărți toată nebunia și ciudățenia unei lumi întregi a fost irlandezul sir Hugh Beaver. Se întâmpla în 1951, când au început să fie căutate și notate atât performanțe umane, cât și fenomene extreme ale lumii naturale. După Biblie, Cartea Recordurilor este astăzi cea mai cunoscută carte din lume. Căci fiece lucru neobișnuit și-a dat propria-i bătălie: aceea de a fi pe lista lucrurilor unice. Așa a apărut cea mai lungă pisică (118,33 cm). Câinele cu cea mai lungă coadă. Cel mai înalt câine, care se află în Florida. Atât de înalt, încât trebuie să mănânce dintr-un vas poziționat pe un scaun. Înnebunit după aspiratoare, încă de când avea 4 ani, un bărbat a ajuns să dețină sute de modele diferite.

 Zbaterea pentru notorietate

Astăzi este ziua mondială a acestei cărți, care încă mai fascinează. Atât de mult, că unii oamenii nu pregetă în a face orice pentru a putea apărea în cartea minune. Un titlu, ce le aduce satisfacție, recunoaștere și o împlinire pe care numai cei în fapt o pot descrie.

Tot în cartea recordurilor găsim și cea mai rapidă mașină legală folosită în misiuni. Bugatti Veyron atinge o viteză maximă de până la 407 kilometri pe oră, motorul său de 1000 de cai putere, cu 16 cilindri, propulsează mașina de la 0 la 60 km/h în doar 2,5 secunde. Nici cea mai mare căpșună nu lipsește. Cântărește 250 de grame, are 8 cm înălțime, o lungime de 12 centimetri și o circumferință de 25 până la 30 cm.

V-ați întrebat care este femeia cu cele mai înalte picioare? Ei bine, Ekaterina Lisina din Rusia deține noul record. Piciorul stâng are o lungime de 132,8 centimetri, iar cel drept 132,2 centimetri lungime. Pentru a se stabili cu exactitate lungimea picioarelor, și pentru a îndeplini condițiile Cărții Recordurilor, măsurătorile au fost făcute de doi profesioniști, un doctor și o croitoreasă, iar măsurile au fost luate de la călcâi până la partea de sus a șoldului. Tânăra are o înălțime de 205,16 cm.

Frontierele au fost doborâte și în spațiu. Astfel că, primul videoclip muzical filmat în întregime în spațiu a fost deja realizat. Autorul este Chris Hadfield, care a plutit în interiorul stației spațiale, cântând atât cu vocea, cât și cu chitara, iar pe fereastra cupolei stației spațiale putând fi observat cu ușurință Pământul. Pe data de 12 mai 2013, comandantul Chris Hadfield din Canada a postat pe youtube un videoclip despre el, cântând o melodie a lui a lui David Bowie, o versiune modificată a lui „Space Oddity”. Videoclipul a fost înregistrat în timpul ultimei sale misiuni la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS). Și cea mai grandioasă expoziție de sculpturi din scobitori a fost realizată. A fost nevoie de 3 miliarde de scobitori pentru ca Michael Smith din Statele Unite ale Americii să poată realiza un aligator greu de 132,4 kilograme și o lungime de 4,5 metri. Cea mai mare omletă din lume nu a scăpat nici ea înregistrată. Pentru a se putea înregistra acest record imediat, au fost necesare 2 tone de ouă.

Omleta cu 35.000 de ouă

 A cântărit 2466 kilograme și au fost necesare 2 luni de pregătire. A fost gătită în mai mult de 2 ore, au fost implicate 250 de persoane și au ieșit 10.000 de porții. O tigaie enormă a fost construită pentru a putea prepara această omletă gigant, nu există nicio tigaie obișnuită care să se descurce cu acest set de ingrediente, în care să se pună 35.000 de ouă, 430 kg de unt, 246 de litri de lapte, 10 kg de sare și 2 kg de piper. Recordul anterior cântărea 900 kg.

Nu lipsesc nici cel mai mare șarpe din lume, Piton reticular (7,67 metri), dar nici cel mai mic măgăruș (64,2 cm). Apare și femeia cu cel mai lung păr din lume (5,627 metri), dar și cea cu cele mai multe operații estetice. Se numește Cindy Jackson din Statele Unite ale Americii și a cheltuit 99.600 $ pentru 47 de intervenții chirurgicale. Apare și cel mai înalt om din toate timpurile. Robert Pershing Wadlow din America. Ultima sa măsurătoare, cu care a și intrat în Cartea Recordurilor, a fost înregistrată la data de 27 iunie 1940, când avea o înălțime de 2,72 metri. Cea mai mare greutate a lui Robert a fost de 222,71 kg stabilită când a împlinit vârsta de 21 de ani. La moartea sa, cântarea 199 kg.

România nu s-a lăsat mai prejos. Și-a scos în față tot ce avea bun, spectaculos și de ce nu, inedit. Așa că în 1986, primul record avea să se noteze în faimoasa Carte. De-atunci s-au adunat mai bine de 40. Iolanda Balaș, cea care vreme de 10 ani a rămas neînvinsă la săritura în înălțime, timp în care a obținut 142 de medalii ne face cinste și astăzi. Mihaela Melinte, cea mai lungă aruncare a ciocanului. Ghiță Mureșan, cel mai înalt jucător din NBA. Helmuth Duckadam, portarul cunoscut în toată lumea ca fiind cel care a apărat consecutiv 4 penalty-uri în finala Cupei Campionilor Europeni din 1986. Constantina Dița, cea mai în vârstă campioană olimpică de maraton din istorie. La Jocurile Olimpice de Vară din 2008 a câștigat proba de maraton la vârsta de 38 de ani. Antrenorul ei, Valeriu Tomescu, avea doar 32 de ani și deține recordul pentru cel mai tânăr antrenor al unei campioane olimpice de maraton.

Gimnasta care a ridicat o lume în picioare

Cine nu o știe pe Nadia Comăneci? Cele mai multe note de 10 obținute la o singură ediție a Jocurilor Olimpice au făcut-o cu adevărat celebră. 7 note de 10 obținute în 1976, la Montreal, când încă tabela de afișaj nu era gândită măcar să afișeze nota mult râvnită. Cel mai mult poem de dragoste, ”Luceafărul”, al lui Mihai Eminescu a făcut și el înconjurul lumii și i-a adus nemurirea.

Cartea Recordurilor o amintește și pe cea mai tânără interpretă ce a înregistrat un album. Este o româncă cu care ne mândrim încă de când avea 3 ani și a concertat live, timp de 2 ore. Tot ea a fost și cea mai bine plătită tânără artistă, cel mai tânăr interpret care a primit trei premii MTV; cea mai tânără interpretă care a înregistrat un hit național, piesă situată pe locul 1 în topurile naționale. Cel mai lung meci de baschet din lume: a avut loc în perioada 2-5 august 2007 și a fost jucat de către sibieni timp de 80 de ore. Meciul a început joi, 2 august la ora 11:00, și s-a terminat duminică, 5 august, ora 19:00. Nici un jucător nu a avut voie să părăsească terenul, ei putând lua o pauză de 15 minute la fiecare 180 minute jucate. În timpul meciului s-au marcat 10.043 de puncte.

Cea mai mare icoană pictată pe sticlă este un record deținut tot de un roman. Aurelia Bobocel. Cea care a pictat o icoană pe sticlă încălzită reprezentând „Cina cea de taină”. Pictura are 2 metri lungime și 1,08 metri înălțime, iar sticla, 5 centimetri grosime. Și  Palatul Parlamentului deține trei recorduri: cea mai mare, cea mai scumpă și cea mai grea clădire administrativă din lume. Palatul proiectat de arhitectul Anca Petrescu, cu o suprafață de 330.000 de metri pătrați, este cea mai mare clădire administrativă, pentru uz civil din lume. Este construit din 700 tone metrice de oțel și bronz, un milion metri cubi de marmură, 3,5 tone metrice de sticlă, și 900.000 metri cubi de lemn. Palatul a fost realizat în întregime din materiale românești de foarte bună calitate. Este și cea mai scumpă clădire administrativă din lume, estimată în 2006 la aproximativ 4 miliarde de dolari. Iar Guvernatorul, care a stat cel mai mult la conducerea unei bănci centrale este însuși Mugur Isărescu.

 Și ele pot continua. La nesfârșit. Căci mintea omului, creativă și pusă mereu pe izbândă, nu se lasă cu una, cu două, când vine vorba de măreție. De nume scrise în liste exclusiviste. Acolo unde numai ceea ce Dumnezeu poate plămădi prin oameni sau vietăți ciudate. Ori fapte ce ne fac mereu să spunem: wooowww!

Carmen Pârvu